Energieffektivisering: förslag som bygger på goda exempel
Några bra nyheter och exempel som illustrerar förbättringar och möjligheter på äldreboenden i Europa: argaiv1985
- Det är fullt realistiskt att spara 25% energi på vård- och äldreboenden i Nederländerna, detta enligt en undersökning som nyligen gjorts av energisparpotentialen inom hälso- och sjukvården. Det innebär också att det är möjligt att spara 25% av kostnaden för energi (TNO 2010).
- På äldreboenden används mer än 30% av energin till belysning. I Italien planerar många äldreboenden att använda LED-belysningar för att minska energiförbrukningen, eftersom LED-lampor har en energieffektivitet på hela 80% (lågenergilampor 40%).
- I Liebenau i Tyskland byggdes 2006 ett värmeverk som eldas med blöjor. Det försörjer alla kommersiella och privata byggnader i städerna Liebenau och Hegenberg med värme och el.
More german best practices
- Sedan 2000 får ett sjukhus i Sverige kyla från ett snölager. Det har minskat elförbrukningen för kylning sommartid med drygt 90%.
- Man kan spara så mycket energi som 62% i lägenheter som byggts före 1980. Där ingår även äldreboenden. Det visar en studie i prefekturen Pieria i Grekland.
- Elbesparingen med LED-belysning är cirka 900 MWh per år med en återbetalningstid på mindre än fyra år, visar en studie av vinster och kostnader i ett fall där man moderniserat belysningen i Portugal.
- Ett äldreboende i Tjeckien gjorde om sin beredning och distribution av varmvatten. Genom att sänka vattentemperaturen från 56 °C till 50 °C minskade energiförbrukningen med 14%. Varmvattenförbrukningen minskade med drygt 18%.
Läs mer om vad som händer i Sverige och de andra länderna.
Fler än 100 äldreboenden i 10 europeiska länder har bidragit med beskrivningar av sin energianvändning. Det vi beskriver här bygger på den informationen. Flertalet av dessa äldreboenden deltar i projektet SAVE AGE och de fortsätter nu sitt arbete med olika energisparåtgärder.
Alla förslag och idéer handlar enbart om de boendes komfort och beteenden. Först och främst gäller det att skapa en medvetenhet om energiförbrukningen i vardagen och om vardagsvanorna. Att skapa morötter för konkreta energisparmål och för varje medarbetare kan vara första stegen till en lyckad förändring i tänkande och handling.
Det finns mer att läsa om man klickar på rubrikerna nedan.
- Energi / Luftkonditionering
En typisk luftkonditioneringsanläggning består av följande delar:
- uppvärmning (panna, värmepump eller annat)
- kylning
- pumpar
- värmeväxlare som överför eller absorberar värme från ett utrymme eller en process
- uppvärmning och kylning av utrymme
- ventilation med fläktar som förser utrymmet med luft via kanaler som går till eller från värmeväxlarna och/ eller luft utifrån.
Studier har visat att cirka 60% av energin i ett komplett luftkonditioneringssystem (värme, ventilation och luftkonditionering) förbrukas av värmepumpen och resterande 40% av kringutrustning av kringutrustning (fläktar, pumpar och systemförluster).
Man kan minska energiförbrukningen för driften av luftkonditioneringen eller ventilationssystemet med i genomsnitt 30 % och CO2-utsläppen med lika mycket genom att optimera alla parametrar.
- Energi/Matvagnar
Ett konkret exempel på hur man kan spara energi gäller matvagnar med varmhållning. Varje matvagn drar 5–6 kW, och genom att ha dem påslagna en timme mindre kan man spara 48 kWh beräknat på 3–4 matvagnar med genomsnittlig elförbrukning och två mål mat per dag.
- Energi/Belysning
LED-belysning bygger på elektroluminiscens och har en effektivitet på 80% – en siffra att hålla i minnet när man jämför med traditionella glödlampor där bara 4% av energin ger ljus, halogenlampor där effektiviteten är 15% och lågenergilampor där den är 40%. På äldreboenden används i genomsnitt mer än 30% av energiförbrukningen till belysning eftersom lamporna är tända dygnet runt i många gemensamma utrymmen.
Livscykelanalyser av olika typer av lampor visar att LED-lampor är en av de mest miljövänliga belysningarna. LED-belysningar och andra där ljuset kommer från en fast källa har redan nått högsta effektivitet (mer än 100 lumen/Watt) samtidigt som kostnaderna minskat. Deras livslängd är mer än 5 gånger så lång som lysrörens, och livslängden påverkas inte av att de slås av och på eller dimras.
Belysning står för en stor del av elanvändningen på sjukhusen, i Europa handlar det i genomsnitt om 30–40%.
Belysningen i korridorer och viss belysning i sovrum brukar vara tänd dygnet runt. De boende som klarar sig själva vill gärna ha ledljus så att de tryggt och säkert hittar till toaletten.
Att använda LED-lampor istället för lysrör i korridorer och som nattbelysning i sovrum kan spara en stor del av den totala energiförbrukningen.
- Energi/Fönster med energisparglas
Fortfarande är hela 44% av fönstren i Europas byggnader englasfönster och mindre än 15% av fönstren har energisparglas. Om alla Europas byggnader hade moderna energisparglas skulle CO2-utsläppen minska med100 miljoner ton årligen. Med tekniskt avancerade fönsterglas minskar behovet av uppvärmning och kyla radikalt.
Läs mer: Dessa lösningar har funnits på marknaden i mer än 20 år. Det finns ingen information som riktar sig specifikt till äldreboenden, men den pilotstudie vi gjort i projektet visar att det finns en stor potential för förbättringar här. Oberoende studier visar att om alla byggnader i Europa hade modernt energisparglas i fönstren skulle koldioxidutsläppen minska med minst 100 miljoner ton. Det skulle minska behovet av värme och kyla avsevärt (TNO Built Environment and Geosciences – Potential impact of low-Emissivity glazing on energy and CO2 savings in Europe – TNO Report 2008-D-R124/B- November 2008).
- Vatten/Förbrukning
Vattenförbrukningen är ett av de områden som slukar mest energi på äldreboenden. Den kan vara upp till dubbelt så stor som i vanliga hushåll. Bra kranmunstycken som blandar in luft i vattenstrålen kan minska vattenförbrukningen så mycket som 50%.
- Vatten/Varmvatten
Varmvatten är 5–6 gånger så dyrt som kallvatten och det vatten man spolar bort innan varmvattnet rinner till är en dyr och onödig förlust. Man kan minska energiförbrukningen genom att ansluta varmvatten till tvättmaskiner och diskmaskiner.
|